In 2024 bestaat Maarssenbroek 50 jaar en sinds 1974 zijn er veel kinderen geboren. Wij hadden het genoegen de eerstgeboren baby, Ward de Beer, enkele vragen te stellen. We wilden weten hoe hij het heeft ervaren om als kind in Maarssenbroek op te groeien. Na een kleine speurtocht is het gelukt contact met Ward te krijgen en hem te spreken op de plek waar hij bijna 50 jaar geleden is geboren.
Ward is in april 1974 in Bloemstede geboren. Aan de tijd in Bloemstede heeft hij geen herinneringen omdat hij op driejarige leeftijd in 1977 naar Fazantenkamp is verhuisd met zijn ouders en zus. Ward ging naar de Ten Boomschool in Fazantenkamp. Hij had daar veel vriendjes met wie hij na school graag buiten speelde. Favoriete bezigheid was het varen op de vele sloten in de wijken. Dat Maarssenbroek de eerste jaren geen voorzieningen had, heeft Ward als opgroeiend kind niets van mee gekregen.
Spelen op de bouwplaatsen van de nog te bouwen wijken was een andere favoriete bezigheid. Hij klom met zijn vriendjes over de hekken en zochten ze een stuk pvc pijp om er vervolgens pijtjes mee te schieten. Succes verzekerd! Na school voetbalde Ward bij OSM, hij was lid van de judovereniging en later speelde hij competitie bij tennisvereniging ‘de Blauwe Reiger’. Toen hij later wat verder door Maarssenbroek de omgeving kon verkennen, verraste het hem dat daar ineens het grote winkelcentrum Bisonspoor stond. Het was geheel buiten zijn gezichtsveld gebouwd.
Plezierig en centraal wonen
Het aspect ‘veiligheid’ in de wijken speelde in de kindertijd van Ward nog niet. Van zijn ouders weet Ward dat zij het wonen in Maarssenbroek als heel plezierig hebben ervaren. In die tijd was het gebruikelijk dat een gezin een huurhuis mocht uitzoeken als de vader bijvoorbeeld bij de gemeente of bij een in Maarssen gevestigd bedrijf werkte. De firma Van Waay uit het dorp had in Bloemstede drie modelwoningen ingericht. Zijn moeder moest, net als de andere eerste bewoners, de eerste periode naar het dorp om boodschappen te doen. Er was niet direct een winkel in de omgeving. Omdat de bewoners uit diverse delen van het land kwamen, werden er Amerikaanse feesten georganiseerd om elkaar te leren kennen. Iedereen nam iets te eten of te drinken mee. Het was fijn centraal wonen in Maarssenbroek, dicht bij Utrecht en Amsterdam.
Voorzieningen voor opgroeiende jongeren heeft Ward niet gemist. Hij was als middelbare scholier, naast zijn schoolwerk, in zijn vrije tijd druk met diverse bijbaantjes. Hij heeft vakken gevuld bij Dirk van de Broek, tomaten geplukt in Vleuten en jarenlang kranten bezorgd in Maarssenbroek.
Op de vraag of hij de grijze woningen in Maarssenbroek niet deprimerend vond, antwoordde hij lachend: ‘nu wel, maar als kind zie je dat niet. Je accepteert de omgeving zoals die is’.
Later is Ward met zijn vriendin (latere echtgenote) in Antilopespoor gaan wonen. In die jaren gebeurde er nog wel eens iets in de wijk. Ward wist waar de woningen stonden waar wel eens iets gebeurde, maar hij heeft er zelf geen last van gehad. Na een periode in Leidsche Rijn te hebben gewoond, is het gezin teruggekeerd naar Maarssen. Vorig jaar is Ward met echtgenote en één van de kinderen naar Zweden verhuisd. Samenvattend: Goede herinneringen aan een wijk in opbouw. Veel speelruimte, genoeg sportactiviteiten en veel contacten met leeftijdgenoten.