Toko Baru

Toko Baru bestaat al bijna net zo lang als Bisonspoor, maar mijnheer Soeng nam de winkel in 1993 over van zijn oom. Zowel het assortiment als het klantenbestand van de winkel is erg divers.

Veel mensen wisten de afgelopen 30 jaar de weg te vinden naar Toko Baru. Naar de counter voor één van de heerlijke gerechten om mee te nemen, of naar de supermarkt, voor de kruiden en de exotische etenswaren. Die heerlijke gerechten maakt mijnheer Soeng trouwens helemaal zelf. Elke dag bereiden hij en zijn partner de heerlijkste gerechten, die gretig aftrek vinden bij de liefhebbers van de oosterse keuken.

Mijnheer Soeng in zijn winkel. Foto door Tineke de Vries.

Bisonspoor heeft sinds 1993 een paar make-overs gehad, de buren veranderden ook nogal eens, maar de winkel van mijnheer Soeng is een vertrouwd, vast gezicht. Toch veranderen ook in Toko Baru de dingen wel. De interesse van mensen verandert. Daar waar bijvoorbeeld veel vraag was naar de Chinese keuken, hebben nu de Japanse en de Koreaanse keuken meer belangstelling. De mixen voor Rendang en Gado Gado blijven wel nog steeds in trek. De toko mag zich verheugen in een groot vast klantenbestand, dat ook nog eens heel divers is. Surinamers, Nederlanders, Hindoestanen, Polen en ook mensen uit India. Ze komen allemaal bij Toko Baru, voor de kruiden, de sambals of voor de maaltijden.

Kruiden en sambal

Is het prettig om als ondernemer in Bisonspoor te zitten? “Ja hoor”, lacht mijnheer Soeng. “In de winter geen last van sneeuw en regen en zomers lekker in de airco. Als je in een winkel zit die zich echt buiten bevindt, dan zie je met heel slecht weer geen mens, want niemand gaat voor zijn plezier in het slechte weer lopen winkelen”.

Foto’s door Tineke de Vries

Het best lopende artikel uit het assortiment? Daar hoeft mijnheer Soeng niet lang over na te denken. “De kruiden en de sambals”. Het assortiment is dan ook aanzienlijk. Op de tweede plaats de gerechten, en dat is begrijpelijk. Een met liefde klaargemaakte maaltijd met de smaak en de geur van de verre landen waarover we soms alleen lezen, of die we hebben bezocht, of die ons thuisland waren. Wat betreft de maaltijden ligt het accent toch wel het meest op de Indonesische keuken, maar ook Surinaamse roti’s zijn erg gewild.

Pittige klus

Veel Surinaamse klanten weten de weg naar Toko Baru te vinden. Ook de zo diverse Surinaamse keuken heeft namelijk een vaste plaats op de schappen. “Ik doe het samen met mijn partner en heel soms hebben we wat extra hulp, maar eigenlijk doen we alles zelf”. Dat betekent dus ook ’s ochtends om half zes de deur uit om boodschappen te doen. Het bereiden van de maaltijden, het bijhouden van de winkel, de boekhouding en alle andere werkzaamheden die er op een ondernemer terecht komen, zijn alles bij elkaar een pittige klus. De nieuwe ingang, die zich sinds de verbouwing vlakbij de winkel bevindt, zorgt ook nog eens voor extra aanloop in de toko.

“Het is best zwaar. Nog een paar jaar, dan mag ik met pensioen. Misschien neemt iemand de zaak over, maar daar hebben we nog niet zo over nagedacht”. Voorlopig kunnen de vaste klanten en het winkelend publiek in Bisonspoor nog wel even terecht bij Toko Baru. Zes dagen per week en ook op de koopzondagen bent u van harte welkom.

Eén reactie

  1. Leuk interview met de heer Soeng. Toko Baru heeft diverse producten, die niet in de supermarkten verkrijgbaar zijn zoals verschillende sambals, boemboes, uitheemse groenten, diverse Surinaamse en Indonesische lekkernijen. Tijdens het afrekenen babbel ik graag even met de heer Soeng. Gezellig. Hopelijk gaat hij niet snel met pensioen, maar ik gun het hem natuurlijk van harte!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *