De afgelopen jaren is er in Maarssenbroek hard gewerkt aan de leefomgeving met het actieplan ‘samen schoon, heel en veilig’. Hoe is dit tot stand gekomen en wat is er sindsdien gebeurd?
Wat was de aanleiding voor dit actieplan?
Een aantal losstaande incidenten zorgden in de zomer van 2020 voor onrust in Maarssenbroek. Kort achter elkaar kwamen er meldingen van straatroven, autobranden en woninginbraken. Er volgde een spoeddebat in de gemeenteraad van Stichtse Vecht. De vraag was: welke maatregelen zijn er al en wat kunnen we verder doen zodat de rust terugkeert en we Maarssenbroek veilig en prettig houden? Begin september van dat jaar lag er een eerste actieplan met maatregelen voor de korte en middellange termijn.
Gemeente Stichtse Vecht schreef destijds: “Samen gaan we de leefbaarheid in Maarssenbroek verbeteren. Dat doen we met bewonersgroepen, ondernemers en maatschappelijke organisaties als jongerenwerk, welzijnsinstellingen en de politie.”
Wat is er sindsdien gebeurd?
In het najaar van 2020 bezocht de gebiedswethouder samen met inwoners verschillende plekken in Maarssenbroek. Ook werd de ‘tent in de wijk’ ingezet om het gesprek met inwoners aan te gaan. De bevindingen zijn opgenomen in het eerste plan van aanpak ‘schoon, heel en veilig’. Het doel van dit plan was om de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren, de veiligheid waar mogelijk fysiek te vergroten en daarmee gevoelens van onveiligheid weg te nemen.
In deze periode werden ook meteen al concreet aangepakt:
- Een extra snoeironde (onder meer bij de fietstunnels)
- Defecte verlichting gerepareerd
- Extra cameratoezicht
- Politie en boa’s nadrukkelijker in Maarssenbroek aanwezig
In de zomer van 2021 werd er een enquête afgenomen bij inwoners. Welke dingen moeten volgens bewoners van Maarssenbroek echt worden aangepakt? Deze enquête werd ingevuld door ruim 800 bewoners van Maarssenbroek. De meeste deelnemers aan de enquête geven aan prettig te wonen in de wijk. Ruimte voor verbetering ligt vooral op het gebied van zwerfafval, groenvoorzieningen en parkeervoorzieningen.
In de loop van de tijd zijn ook de volgende acties ondernomen:
- Extra licht in tunnels
- Meer hoge begroeiing gesnoeid
- Extra inzet politie
- Aanpak illegale kamerverhuur
- Weghalen zwerffietsen
- Jongerenwerkers en handhavers hebben contact met hangjongeren en hun ouders
Hoe nu verder?
‘Maarssenbroek samen schoon, heel en veilig’ is een langetermijnplan dat onderdeel is geworden van de reguliere werkzaamheden in onze woonplaats. Komt u zelf iets tegen dat niet schoon, heel of veilig is? Maak melding via de Fixi-app van de gemeente. Dat kan 7 dagen per week, 24 uur per dag.
Dit jaar vindt op 23 maart de Landelijke Opschoondag plaats. Houd onze website en Facebookpagina in de gaten voor acties in Maarssenbroek, of meld je eigen actie aan via deze link. De gemeente en MEC Maarssen voorzien u dan van grijpers en hesjes en helpen met de afvoer van het verzamelde zwerfafval.
Meer informatie
Lees meer over het plan ‘schoon, heel en veilig’ op de website van de gemeente.