Het is 12 mei 1934. Een warme zomerse dag. De dag dat Adriaan Verdam wordt geboren op boerderij Zorgwijk aan de Maarssenbroeksedijk. Dit jaar hoopt hij 90 te worden en daarmee is hij waarschijnlijk de oudste nog levende persoon die geboren is in het oude Maarssenbroek.
Op 26 mei 1965 trouwde Adriaan met Joke Schoolman uit Jutphaas. De gemeente Maarssen gaf geen toestemming om twee stenen huizen te bouwen naast de boerderij. Er waren namelijk toen al plannen voor nieuwbouw in Maarssenbroek. De gemeente gaf wel toestemming voor tijdelijke woningen en gaf hiervoor een vergunning af voor vijf jaar. Het werden uiteindelijk bijna 10 jaar. Zo konden het kersverse echtpaar en broer Joop beide een houten bungalow bouwen. Door het oprukkende zand voor de nieuwbouw – het zand kwam al tot aan de voordeur – verhuisden ze in 1975 naar boerderij Kooilust, een stukje verderop.
Levendige herinneringen
Adriaan kan zich nog veel herinneren en weet ook nog veel te vertellen; verhalen die door overlevering zijn doorverteld. Voor de aanleg van de Amsterdamsestraatweg was de Maarssenbroeksedijk de doorgaande route, via Ter Aar naar Amsterdam. Naast boerderij Zorgwijk stond jarenlang een handbrandspuit gestationeerd. Jaren later was Adriaan ook een van de eerste vrijwilligers in Maarssenbroek die zich aansloten bij de brandweer te Maarssen. Hij heeft dat 23 jaar gedaan en is nog steeds een gerespecteerd erelid. Hij gaat nog elke woensdag naar de kazerne aan de Binnenweg.
Maarssenbroek onder water
In 1926 heeft een groot deel van Maarssenbroek onder water gestaan. Voor de oorlog is er begonnen met de aanleg van de A2. De kleigrond werd afgegraven. Vanwege de oorlog lagen de werkzaamheden stil en vormde er zich een mooi water op de afgraving. In de zomer kon er heerlijk gezwommen worden in het kraakheldere water en in de winter werd er volop geschaatst. Aan de Maarssenbroeksedijk stonden aan beide kanten van de weg knotwilgen. Tijdens de oorlog zijn deze allemaal gekapt en opgegaan als brandhout. Aan de noordkant van Maarssenbroek lag het water de Rijn, later de Haarrijn. Aan de zuidkant de Proostwetering. Beide kwamen uit op de rivier de Vecht.
Verlaten boerderijen
Nadat veel boerderijen waren verlaten vanwege de nieuwbouw is een aantal daarvan aangestoken door de brandweer, zodat zij daarop konden oefenen. Joke vertelde dat de commode met alle bankafschriften nog in de boerderij stond en door de brand is verwoest. De bankafschriften zijn nog geregeld door de bank, maar ze vond het wel erg jammer dat de commode weg was. Na een paar jaar wonen in boerderij Kooilust woont het echtpaar nu alweer lang aan de Maarssenbroeksedijk, de dijk waar alles begon. Al ligt hun woning tegenwoordig officieel in Utrecht.
Oh, wat zou ik graag aan meneer Adriaan willen vragen of hij zich kan herinneren wat hij zag als hij aan het einde van de Maarssenbroeksedijk kwam, daar waar die botste op de Proostwetering. Was daar een (voet)brug – of was die er niet meer? Stond daar een wit boerderijtje, de Uiver – of stond dat verderop ….. ?