Gescheiden riolering in Maarssenbroek

Ruim 50 jaar geleden is de basis van het rioleringssysteem voor heel Maarssenbroek bepaald. Het moest naar de toen nog nieuwe inzichten een gescheiden systeem worden. Maar wat is dat eigenlijk, gescheiden riolering, en wat was er vóór die tijd?

Gemengde riolering

Het gemengde rioleringssysteem was vijftig jaar geleden nog de standaard. Hierbij wordt al het water wat men kwijt wil met aaneengesloten buizen en pompen afgevoerd naar de rioolwaterzuivering. Het waterschap zorgt daar voor het zuiveren van het vervuilde water waarna het wordt geloosd in een rivier of kanaal. Bij een gemengde riolering maak je dus geen onderscheid tussen afvalwater, bijvoorbeeld van toilet, douche of wasmachine, en schoon regenwater.

Gescheiden riolering

De essentie van een gescheiden systeem is dat het regenwater een andere route neemt dan het afvalwater. Waarom zouden we ook het schone regenwater vervuilen door het in een buizensysteem samen te brengen met het afvalwater en het vervolgens weer te zuiveren? Bij een gescheiden systeem krijgt het regenwater een korte route naar het open water in de buurt, namelijk via een aparte buis naar de dichtstbijzijnde sloot of vaart.

Wijken en park

In Maarssenbroek is er een verschil in waterkwaliteit tussen de wijken en het park. Het park wordt gevoed door regenwater en kwelwater van de Utrechtse Heuvelrug, een bron die al meer dan 30.000 jaar oud is. De sloten en grachten in de wijken worden voornamelijk gevoed door regenwater, mede afkomstig van de regenpijpen van de huizen en de putten op straat.

Voordelen

Een gescheiden systeem heeft belangrijke voordelen. Zo kan een stevige regenbui niet veroorzaken dat een ‘overstort’ van vuil water plaatsvindt. Dit gebeurt soms wel bij een gemengd systeem, als water uit een te vol buizensysteem een nooduitgang vindt naar het open water in de wijk. Dat is natuurlijk slecht voor planten, vissen en andere beestjes in het water.

Maar let op…

Zorg dat je bij het zelf aansluiten van een nieuwe keuken of badkamer nooit een buis gebruikt die voor regenwater is bedoeld! Want dan vervuil je je eigen woonomgeving. Informeer bij de rioolbeheerders van de gemeente hoe je dat voorkomt. Ook is het niet verstandig om een emmer met vuil of vervuild water in de put op straat te storten, of je auto op straat te wassen. De vervuiling en/of zeepresten komen dan in de sloot terecht en dus in ons oppervlaktewater.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *